Beginnen met: Gitaar spelen

In de rubriek “Beginnen met...” staan  tips voor beginnende muzikanten. Ook voor ouders van aspirant musici is deze rubriek de moeite waard. Zo kunt u erachter komen wat er precies nodig is om de nieuwe muziekhobby te faciliteren. Deze aflevering gaat over het beginnen met gitaar spelen!

 

Waarom kiezen zoveel mensen om te beginnen met gitaar spelen?

De gitaar is verreweg het meest populaire muziekinstrument. Het heeft ook veel voordelen ten opzichte van veel andere instrumenten.

 • Het is betaalbaar om te beginnen met gitaar spelen
 • Het is een instrument wat praktisch geen ruimte in beslag neemt
 • Je kunt er gerust mee oefenen zonder de buren te storen
 • Er zijn ontzettend veel manieren om lessen te volgen voor de gitaar, zowel online als offline
 • Je kunt al vrij snel je eerste liedjes spelen, het is een toegankelijk instrument

Er zijn ook wel een paar nadelen te noemen aan de keuze om te beginnen met gitaar spelen:

 • Een gitaar heeft met regelmaat onderhoud nodig (Snaren, afstellen)
 • Sommige (muziek-)winkels verkopen slechte instrumenten waarop je het niet goed kunt leren

Elektrisch of akoestisch gitaar leren spelen?

Er zijn grofweg 2 veel voorkomende soorten akoestische gitaren, de Spaanse gitaar (ook wel klassieke gitaar genoemd) en de western gitaar. Een klassieke gitaar heeft een brede hals en een western gitaar heeft een smalle hals die vergelijkbaar is met een elektrische gitaar. Veel gitaarleraren adviseren leerlingen die beginnen met gitaar spelen een akoestische, klassieke gitaar. Omdat de hals breder is dan bij andere gitaren zijn de verschillende noten eenvoudig te vinden en te spelen. Ook kun je de verschillende akkoordgrepen goed oefenen op een klassieke gitaar, de hand waarmee je ze speelt raakt goed ontwikkeld door de afstand tussen de verschillende noten.

 

 Elektrische gitaar Klassieke gitaar   western gitaar
 Elektrische gitaar  Spaanse- of klassieke gitaar  Western gitaar

Wat kost een gitaar?

Je ziet soms advertenties met gitaren voor enkele tientjes, waaronder zelfs bij supermarktbedrijven. Eigenlijk kun je er vanuit gaan dat dit meestal erg matige gitaren zijn om mee te beginnen met gitaar spelen. Er kan misschien best wel eens een goed exemplaar tussen zitten, maar deze winkels beschikken niet over vakkundig personeel die de gitaren ook kunnen afstellen voor verkoop. Dit is de grootste valkuil: een gitaar moet voor verkoop altijd eerst goed worden afgesteld. Als een gitaar uit de fabriek komt is deze nog niet klaar om op te spelen (Behalve bij duurdere merken, die hebben specialisten in de fabriek die dat doen). Beginnen met gitaar spelen op een slecht instrument is de grootste reden waarom mensen weer afhaken. Je krijgt het gevoel het niet goed te kunnen, terwijl het voor een groot deel aan de gitaar ligt.

Als je een gitaar koopt bij ons, kun je er vanuit gaan dat deze altijd goed afgesteld is! Wij verkopen startersgitaren van onder de honderd Euro, maar echte kwaliteit komt een stukje hoger uit. Uit ervaring weten wij dat je het best een goede beginners gitaar kunt kopen vanaf ongeveer €279,-. (Excl. accessoires) Dit geldt voor zowel klassiek, western en elektrisch. Uiteraard verkopen wij ook duurdere instrumenten. Als de keuze valt op een elektrische gitaar heb je daarbij ook een versterker nodig. De prijzen verschillen omdat bepaalde gitaarversterkers met name geschikt zijn om te oefenen, terwijl je voor optredens meestal meer vermogen nodig hebt. Een kwalitatief goede beginners- gitaarversterker om mee te studeren kost ongeveer (vanaf) €150,-

Wat heb ik allemaal nog meer nodig om te beginnen met gitaar spelen?

Om te beginnen met gitaar spelen heb je uiteraard een stemapparaat nodig. Zonder stemapparaat weet je niet in welke toonsoort de gitaar staat en is het erg moeilijk om de verschillende snaren met elkaar in de juiste stemming te brengen. Voor het vervoer van de gitaar is het verstandig om een degelijke hoes of koffer aan te schaffen. Sommige gitaarleraren zullen je als je gaat beginnen met gitaar spelen aanbevelen om een voetsteun te gebruiken. Deze is bedoeld om je voet van het been waar de gitaar op rust op te zetten. Daarnaast helpt het om 1 of 2 setjes reservesnaren aan te schaffen. Er is niets zo frustrerend als er tijdens het oefenen of een les een snaar knapt en je hebt geen reserve bij je. Vooral als je wil beginnen met gitaar spelen op een elektrische gitaar zul je naast een versterker en een snoer ook wat plectrums nodig hebben.

Dus zaken die je in de meeste gevallen nodig hebt om te beginnen met gitaar spelen zijn:

 • Stemapparaat
 • Hoes of koffer
 • Voetsteun
 • Reservesnaren
 • Aansluitsnoer (bij elektrische gitaar)
 • Gitaarversterker (bij elektrische gitaar)
 • Plectrums

 

Wij van Kick Music helpen jou graag op weg!

Hopelijk heb je met bovenstaande informatie een goed beeld gekregen van wat er bij komt kijken om te beginnen met gitaar spelen! Wij helpen je graag verder met de start van jouw muzikale carrière dus kom gerust bij ons langs in de winkel om je nog verder te laten informeren en hopelijk tot aanschaf over te gaan van jouw eerste betrouwbare instrument! Graag tot ziens in onze winkel!!

Overigens, wist je dat wij veel connecties hebben met leraren die jou kunnen helpen bij het beginnen met gitaar spelen? Kijk daarvoor op deze pagina!

Kick Music

Gijsbrecht van Amstelstraat 208
1214 BE Hilversum
Noord Holland, Nederland
Telefoon: +31 (0)35-6215065

Ondervindt u problemen met onze website?
Neem dan svp contact met ons op.

Reparaties & Onderhoud

Wij repareren en onderhouden onder andere snaarinstrumenten en elektronische piano's en synthesizers.

Heeft u een storing of moet er iets worden onderhouden? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende offerte!

Telefoon: +31 (0)35-6215065

Top