Beginnen met: Basgitaar spelen

In de rubriek "beginnen met:" komen alle veel voorkomende muziekinstrumenten aan bod. Deze keer de basis van de band: de basgitaar! Ben je van plan om te beginnen met basgitaar spelen? Lees dan deze blog en je bent helemaal op de hoogte van de ins en outs!

Waarom ervoor kiezen om te beginnen met basgitaar spelen?

Uiteraard is de keuze van een instrument heel persoonlijk en niet eens altijd logisch te beredeneren. Maar toch zijn er meerdere redenen te bedenken waarom 

 • Het instrument legt de bodem van een band, onmisbare diepe tonen die de sound compleet maken
 • Je kunt, met een beetje aanleg, vrij snel simpele nummers leren spelen, zelfs zonder leraar kun je al een redelijke basis creëren 
 • De basgitaar heeft een 'coole' uitstraling, het spreekt voor veel mensen tot de verbeelding. 
 • Je kunt er ritmisch flink op tekeer gaan, denk aan slappen.

Toch zijn er ook wel wat nadelen te noemen aan de keuze om te beginnen met basgitaar spelen

 • Het is een instrument wat het beste tot zijn recht komt in combinatie met andere instrumenten. Je moet ver gevorderd zijn voordat je kunt zeggen: "Zal ik eens een mooi stukje basgitaar voor je spelen?" Je speelt immers, vooral in het begin,  meestal maar 1 toon tegelijk.
 • Als je in een live band wilt spelen zul je een basversterker moeten aanschaffen en deze zijn relatief duur en meestal behoorlijk zwaar.

Welk type basgitaar moet ik kopen?

Er zijn veel verschillende soorten basgitaren. De grootste verschillen zitten in de hoeveelheid snaren en de pick-up elementen. Van origine is de basgitaar een 4-snarig instrument, maar tegenwoordig zijn ze er in meerdere varianten, waarbij de 5-snarige uitvoering vaak voorkomt. De 5e snaar is een lager gestemde snaar. Hierdoor is het mogelijk om dus nog diepere tonen te creëren.

De meeste mensen die beginnen met basgitaar spelen kiezen voor een 4-snarige basgitaar. Om het instrument goed onder de knie te krijgen is dat al lastig zat en kun je op een later moment ervoor kiezen om de stap naar meersnarig te maken. Hoewel dit ook anders kan worden benaderd: als je toch al helemaal uit het niets moet beginnen, waarom dan niet meteen in het diepe met een 5-snarige bas.

De pick-up elementen bepalen voor een belangrijk deel het geluid van een basgitaar. Wat betreft deze elementen zijn er 3 veel voorkomende types:

 • Jazz Bass elementen
  Wordt vanwege het veelzijdige karakter in allerlei muzieksoorten gebruikt. Geven een duidelijk gedefinieerd geluid.
 • Precision Bass elementen
  Heeft een wat dikkere sound dan de Jazz Bass. Is echter niet erg veelzijdig. Wordt veel gebruikt in pop-, rock- en soulmuziek.
 • Soapbar elementen
  Zijn vaak ook erg veelzijdig, maar klinken meestal dikker dan Jazz Bass elementen. Deze elementen zijn voor alle muziekstijlen inzetbaar.

De Jazz Bass en Precision Bass zijn beiden instrumenten die oorspronkelijk door Fender op de markt zijn gebracht. De pick-up element configuraties van deze bassen worden tegenwoordig echter ook vaak bij andere merken gebruikt.

De verschillende pick-up elementen zijn als volgt te herkennen:

Jazz Bass Style PickUps  Precision Bass pickup  Soapbar Style PickUps
 Jazz Bass  Precision Bass  Soapbar

 

De hals van een basgitaar

Een andere factor die bepalend is voor de klank van een basgitaar is de toets (speelvlak) van de hals. Deze is in twee belangrijke houtsoorten te vinden: Esdoorn en rozenhout. (Maple en Rosewood) Maple is te herkennen aan de lichte kleur, terwijl rosewood een donkere houtsoort is. Eigenlijk kun je de kleur van het hout meteen vertalen naar het geluid: maple klinkt helder en rosewood klinkt donker.

De hals van een basgitaar moet goed recht zijn, als dit niet het geval is gaan de snaren aanlopen en dat geeft een vervelend bijgeluid. Ook moet je ervoor zorgen dat als je gaat beginnen met basgitaar spelen dat de bas goed afgesteld is wanneer je hem aanschaft. Veel collega muziekwinkels en webshops leveren hun instrumenten zó vanaf de fabriek zonder afstelbeurt. In veel gevallen zijn deze bassen gewoonweg niet goed bespeelbaar. Bij Kick Music verlaat er geen enkele basgitaar het pand zonder dat hij goed bespeelbaar is!

Wat kost beginnen met basgitaar spelen?

Basgitaren zijn er in uiteenlopende prijsklassen. Hou er rekening mee dat een goede basgitaar voor beginners ongeveer (vanaf) €275,- kost. Uiteraard leveren wij ook goedkopere en (veel) duurdere bassen, maar voor dit bedrag heb je een degelijk starters-instrument.
Een basgitaar zelf maakt bijna geen geluid, je zult er een versterker bij nodig hebben. Bij de aanschaf van een versterker is het belangrijk om te weten of het alleen voor thuis is, of dat er ook mee moet worden opgetreden in een band. De prijzen tussen deze 2 soorten verschillen nogal, maar een goede basgitaar versterker om mee te oefenen kost ongeveer 265 Euro.

Wil je beginnen met basgitaar spelen?

Dan helpen wij van Kick Music jou graag op weg. De basgitaar vinden wij zelf één van de leukste instrumenten, al is het maar omdat de eigenaar van Kick Music zélf ook bassist is! Dus je kunt er vanuit gaan dat je bij ons nooit een valse start maakt!
Kom gerust bij ons langs in de winkel of neem eerst contact op via de contactpagina!!

Kick Music

Gijsbrecht van Amstelstraat 208
1214 BE Hilversum
Noord Holland, Nederland
Telefoon: +31 (0)35-6215065

Ondervindt u problemen met onze website?
Neem dan svp contact met ons op.

Reparaties & Onderhoud

Wij repareren en onderhouden onder andere snaarinstrumenten en elektronische piano's en synthesizers.

Heeft u een storing of moet er iets worden onderhouden? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende offerte!

Telefoon: +31 (0)35-6215065

Top