Beginnen met: Drummen

In onze serie "Beginnen met:" vind je veel handige en soms zelfs noodzakelijke informatie over het maken van een start in de wereld van de muziek. Ook voor ouders van jonge beginnende musici is deze informatie zeer behulpzaam! Wat zijn de voor en nadelen en wat komt er allemaal bij kijken! Deze keer "Beginnen met: Drummen."

 Waarom zou je kiezen om te beginnen met drummen?

De keuze om te beginnen met drummen heeft nogal wat voeten in de aarde. Een drumstel is namelijk nogal een onhandig ding om in huis te halen. Hieronder een opsomming van redenen om al dan niet voor de drums te kiezen.

Redenen om te beginnen met drummen:

 • Het is een intuïtief instrument. Veel mensen hebben ritmische aanleg en kunnen direct een basisritme spelen op een drumstel.
 • Een drumstel ziet er geweldig uit en je kunt er flink op tekeer gaan. 
 • Je kunt een paar ritmes leren spelen welke voor bijna 80% van alle popmuziek bruikbaar zijn. Met andere woorden: je hoeft niet zoveel in te studeren als bijvoorbeeld een gitarist.
 • De drums zijn samen met de basgitaar de ruggengraat van een band, je hebt als drummer misschien wel de meest belangrijke rol.
 • Als je van aandacht houdt kun je jezelf als drummer flink in de kijker spelen, iedereen houdt van een stoere drumsolo op zijn tijd!
 • Drummen is een fysiek instrument, je kunt er veel energie in stoppen.
 • Tegenwoordig zijn er goede elektronische drumstellen te koop die bijna geen herrie maken.

Redenen om juist niet te beginnen met drummen:

 • Een drumstel is een onhandig instrument, het neemt veel ruimte in beslag en met optredens heb je veel te sjouwen.
 • Een akoestisch drumstel maakt een enorme niet te onderschatten hoeveelheid herrie.
 • Je kunt niet even een mooi stukje drummen voor iemand, het is net als de basgitaar een begeleidend instrument, welke pas goed tot zijn recht komt in combinatie met andere instrumenten.

Elektronisch of akoestisch drumstel kopen?

Als je gaat beginnen met drummen zul je een belangrijke keuze moeten maken, koop je een akoestisch of een elektronisch drumstel? Veel drumleraren hebben jarenlang van hun leerlingen verwacht dat ze een akoestisch drumstel moesten aanschaffen als ze bij hen op les gingen. Gewoonweg omdat een elektronisch drumstel niet hetzelfde aanvoelde als een akoestische. Daar valt zeker wat voor te zeggen, want vroeger waren elektronische drumpads erg slecht en hadden een héél andere 'rebound' (Het terugveren van de stok) ten opzichte een echte trommel. Ook is het zo dat de meeste elektronische drumpads slechts 1 of 2 klanken kunnen genereren, terwijl een enkele akoestische trommel vele verschillende klanken herbergt. Het uiteindelijke spelen in een band en optreden gebeurt vrijwel altijd op een akoestisch drumstel. Dat zou betekenen dat als je gaat beginnen met drummen op een elektronisch drumstel, je later óók nog een akoestische nodig hebt? Bovendien zul je merken dat wanneer je voor het eerst achter een akoestisch drumstel plaatsneemt, het opeens allemaal heel anders aanvoelt en klinkt.

Toch is het gebruik van elektronische drums als les instrument steeds meer normaal geworden. Ook omdat de kwaliteit van deze drums steeds beter is geworden. Vooral de trommels met gaasvellen (Mesh heads) spelen bijna hetzelfde als echte trommels. Tevens kun je met een hoofdtelefoon op oefenen en kun je kiezen uit veel verschillende soorten drumsets. Elektronische drumstellen kunnen overigens ook als live instrument gebruikt worden, maar daarvoor is wel een geluidsinstallatie nodig.

Een elektronisch drumstel is voor thuis dus zeker een aanrader, want een akoestisch drumstel maakt gigantisch veel kabaal.

Even de voor en nadelen op een rijtje:

 

 Voordelen akoestisch drumstel Nadelen akoestisch drumstel 
 •  Het is 'the real thing' en een geweldig instrument om te bespelen
 • Zowel te gebruiken als les instrument als voor bands en optredens
 • Het maakt heel erg veel herrie en isoleren is bijna niet te doen
 • Een goed akoestisch drumstel met kwaliteit bekkens is prijzig
 • Een akoestisch drumstel heeft één bepaalde totaalsound
 • Verplaatsen en opstellen is tijdrovend en het neemt veel ruimte in
 Voordelen elektronisch drumstel  Nadelen elektronisch drumstel
 • Het is stil en je kunt met een koptelefoon naar hartenlust oefenen
 • Er zitten verschillende drumsounds in: zowel meerdere soorten akoestische als elektronische geluiden
 • Voor een relatief kleine investering heb je al een goed lesinstrument
 • Eenvoudig op te stellen en te verplaatsen en neemt minder ruimte in
 • Het is niet 'the real thing' het voelt nog niet helemaal als een écht drumstel
 • Je moet er spullen bijkopen zoals een versterker en een koptelefoon

 

Wat kost een drumstel?

Een redelijk elektronisch beginnersdrumstel koop je vanaf zo'n €500,-. Een echt mooi elektronisch drumstel begint boven de €1000,- Daarbij komen dan nog accessoires zoals een drumkruk, koptelefoon, versterker, stokken. Een bassdrum pedaal wordt niet altijd standaard meegeleverd bij een elektronisch drumstel

Een redelijk akoestisch beginnersdrumstel kost ook ongeveer €500,-, maar daarbij zitten meestal slechte bekkens. Een goed drumstel mét goede hardware (Statieven) en redelijke bekkens begint rond de €1000,- Ook in dit geval heb je minimaal nog stokken en een drumkruk nodig. 

 

Wil je gaan beginnen met drummen?

Loop eens bij vrijblijvend ons binnen als je van plan bent om te gaan drummen, of neem contact op via de contactpagina. We informeren je graag verder en met onze deccenialange ervaring kun je erop rekenen dat je de juiste informatie zult krijgen. Overigens vind je op onze website ook een aantal goede drumleraren!

Wij verkopen voornamelijk elektronische drumstellen, maar leveren op bestelling ook regelmatig akoestische drumsets.

Kick Music

Gijsbrecht van Amstelstraat 208
1214 BE Hilversum
Noord Holland, Nederland
Telefoon: +31 (0)35-6215065

Ondervindt u problemen met onze website?
Neem dan svp contact met ons op.

Reparaties & Onderhoud

Wij repareren en onderhouden onder andere snaarinstrumenten en elektronische piano's en synthesizers.

Heeft u een storing of moet er iets worden onderhouden? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende offerte!

Telefoon: +31 (0)35-6215065

Top