Kawai

In de jaren 20 van de 20e eeuw ging het in Japan niet goed met de pianobouw. Het pianobedrijf waar Koichi Kawai voor werkte kampte met tekorten en een nieuw management had het bedrijf net overgenomen. Koichi Kawai besloot daarop voor zichzelf te beginnen en richtte samen met zeven mensen het Kawai Musical Instrument Research Laboratory in Hamamatsu op. Het streven was om een piano te bouwen die vernieuwend was en betaalbaar. De eerste jaren waren moeizaam, wegens een tekort aan middelen, deugdelijk materiaal en gekwalificeerde pianotechnici. Ook ontbrak een dealernetwerk om potentiële klanten te kunnen aantrekken. Toch slaagde Kawai er in het hoofd boven water te houden, en in de vroege jaren 50 produceerde het bedrijf meer dan 1500 piano's per jaar, met 500 man personeel in dienst. Koichi Kawai ontving als eerste muziekinstrumentbouwer de "Blue Ribbon Medal" van de keizer van Japan.

Koichi Kawai overleed plotseling in 1955. Hij werd opgevolgd door zijn zoon, de 33 jaar oude Shigeru Kawai, die het bedrijf moderniseerde. Toen de Japanse economie aantrok in de jaren 60 en 70 groeide ook het bedrijf van Kawai. Naast de traditionele handmatige technieken werd allengs ook steeds meer gebruikgemaakt van machinale technieken en automatisering en modernere technologie. Shigeru Kawai richtte twee nieuwe fabrieken op: een voor houtbewerking en een om piano's te assembleren op een productielijn.

De productiecapaciteit en het vakmanschap van Kawai steeg onder Shigeru's leiding. Een andere stap van Shigeru was om de marktvraag te stimuleren. Hij ontwikkelde een groot netwerk van Kawai Muziekscholen, en daarnaast ook een Kawai Muziekacademie om voldoende pianodocenten op te leiden. Tegelijkertijd trainde het Kawai Piano Technical Center technici zodat ook onderhoud aan de groeiende aantallen instrumenten gewaarborgd zou worden.


Een modern vormgegeven Kawaivleugel in o.a. acryl, de Crystal Grand CR-40A
Shigeru Kawai ontwikkelde een van-deur-tot-deur promotiecampagne om de muziekbeoefening (via het pianospel) te stimuleren. In de jaren 60 had Kawai bijna 2000 huis-aan-huisvertegenwoordigers in dienst, en ongeveer 300.000 mensen namen deel in het Kawai lesprogramma in muziekscholen door heel Japan.

In 1963 richtte Shigeru onder de leus "the sound heard around the world" Kawai Amerika op, gevolgd door Kawai Europa, Kawai Canada, Kawai Australië en Kawai Azië.

In 1989 nam Shigeru's zoon Hirotaka Kawai het stokje over. Hirotaka investeerde tientallen miljoenen dollars in het bedrijf van zijn opa en vader om robottechnieken in de bouw van de instrumenten te kunnen realiseren. Hij verplaatste de productie ook naar Amerika en kocht de Lowrey Organ Company op. Verdere bedrijven die hij oprichtte waren Kawai Asia Manufacturing in Maleisië in 1991 en Kawai Finishing in Amerika in 1995.

Hirotaka stond garant voor de 'RX Series Artist Grand Pianos', instrumenten die speciaal voor concertpodia werden gebouwd. Ook liet hij in Indonesië nog een productiefabriek neerzetten.

Kick Music

Gijsbrecht van Amstelstraat 208
1214 BE Hilversum
Noord Holland, Nederland
Telefoon: +31 (0)35-6215065

Ondervindt u problemen met onze website?
Neem dan svp contact met ons op.

Reparaties & Onderhoud

Wij repareren en onderhouden onder andere snaarinstrumenten en elektronische piano's en synthesizers.

Heeft u een storing of moet er iets worden onderhouden? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende offerte!

Telefoon: +31 (0)35-6215065

Top