korg

Korg werd opgericht op 28 augustus 1963 door Tsutomu Katoh en Tadashi Osanai. De naam Korg was oorspronkelijk bekend als Keio Gijutsu Kenkyujo Ltd. en later als Keio Electronic Laboratories. De naam Keio is afgeleid van het gelijknamige treinspoor dat naast de werkplaats lag. Voordat Katoh en Osanai een bedrijfje begonnen runde Katoh een nachtclub en Osanai, een gestudeerde accordeonist, speelde regelmatig in de club van Katoh. Osanai was ontevreden met de huidige drumcomputer, een Wurlitzer Sideman, en kon Katoh overhalen hem financieel te steunen om een beter apparaat te bouwen. Het eerste product in 1963 was een elektromechanisch ritme apparaat genaamd de "Disc Rotary Electric Auto Rhythm machine Donca matic DA-20". De naam "Donca" was een onomatopee voor het geluid wat het apparaat maakte. Versteld van het succes van de DA-20 maakte Keio later in 1966 een betere versie van de ritme machine, genaamd de Donca-matic DE-20.


In 1967 werd Katoh benaderd door Fumio Mieda, een ingenieur die keyboards wilde maken. Katoh was onder de indruk van Mieda's enthousiasme en vroeg hem een prototype te bouwen. 18 maanden later kwam Mieda terug met een programmeerbaar orgel. Keio verkocht het orgel onder de naam KORG. Deze naam kwam tot stand door de eerste letters van de voornamen van de oprichters en "RG" erachter te zetten, met het oog op het produceren van orgels.

Keio's orgels waren door de jaren 1960 en begin 70 populair, maar door de opkomst van concurrentie van andere grote orgelproducenten besloot Katoh om de orgel techniek te gebruiken in een keyboard voor de toen opkomende synthesizer-markt. Keio's eerste synthesizer, de miniKORG, werd gelanceerd in 1973. Tijdens de jaren 1970 werd de Korg synthesizer-reeks opgedeeld in instrumenten voor de hobbyist en duurdere instrumenten zoals de PS serie. Begin jaren 80 begon Korg voet te zetten in de digitale piano markt.

Korg heeft faam behaald met een aantal innovaties en belangrijke mijlpalen. De "key transpose" functie was een idee van Katoh nadat een zanger begeleiding nodig had in een lagere toonsoort. Korg was de eerste die effecten bouwde in hun synthesizers, en de eerste met "Sample & Synthesis" geluid. De Korg M1 uit 1988, werd meer dan 250.000 keer verhandeld wat het tot de best verkochte synthesizer van die tijd maakte.

In 1989 kwam het team van Sequential Circuits bij Korg. Zij kwamen net bij voormalig eigenaar Yamaha vandaan. Yamaha is altijd een grote partner geweest van Korg, die hen voorzag van onderdelen. In 1987, vlak voor de lancering van de M1 Music Workstation, kocht Yamaha een groot aandeel in Korg. Deze overname van het bedrijf was vriendschappelijk, en de twee bedrijven bleven onafhankelijk eigen producten ontwikkelen. Na 5 succesvolle jaren kon Katoh in 1993 de meeste aandelen weer terugkopen.

Korg heeft zich sindsdien gericht op digitale effecten, opname-apparatuur, elektronische percussie en software-instrumenten.

In 1992 kocht Korg het bedrijf Vox, wat voorheen een producent van gitaarversterkers was. Korg was ook een exclusieve distributeur van Marshall Amplification producten in de Verenigde Staten.

Kick Music

Gijsbrecht van Amstelstraat 208
1214 BE Hilversum
Noord Holland, Nederland
Telefoon: +31 (0)35-6215065

Ondervindt u problemen met onze website?
Neem dan svp contact met ons op.

Reparaties & Onderhoud

Wij repareren en onderhouden onder andere snaarinstrumenten en elektronische piano's en synthesizers.

Heeft u een storing of moet er iets worden onderhouden? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende offerte!

Telefoon: +31 (0)35-6215065

Top